Érlelt-szárított mangalica sonka

Category
Sonkák

Sonkáink szabadtartású mangalica egész combjából készülnek, durva tengeri só felhasználásával, majd levegőn érlelve 18-36 hónapig, ez alatt alakul ki jellegzetes ízük. Az alapanyagbázist a szabad tartású mangalica biztosítja, mely által a hús magas minőségű és élvezeti értékű. A mangalica takarmányozására csak a saját területeinken megtermelt haszonnövényeket használunk fel, az évszaknak,  valamint a korának figyelembevételével.

A sonkakészítés technológiája:
A termék sóját megfelelő sózással és szárítási idő megválasztásával állítjuk be. A sonkák érlelése a hőmérséklet és páratartalom szigorú szabályozásával a sonkaérlelő üzemben történik.
A sonkák kézi sózáson és masszírozáson esnek át az első fázisban figyelembe véve a súlyukat. Ezután kerülnek át a sonkaérlelő hideg fázisába ahol az érlelési folyamat elkezdődik. A hideg fázis után az előérlelés szakaszában a súlyuk egy részét elveszítik, és fokozatosan keményebbé válik a külső felület, mintegy 8 hónap alatt. A további érlelés szabályozott hőmérsékleten és páratartalom mellett 10-28 hónapon át zajlik. A sonkák ez alatt nyerik el jellegzetes ízüket és a megfelelő állagot.